BADIIY-TASVIRIY VOSITALAR TARJIMASI VA UNDA EKVIVALENTLIKKA ERISHISH MASALALARI (The Conference Hub, 2025)
Badiiy adabiyotning asosiy xususiyatlaridan biri uning obrazlilik va tasviriylikka asoslanganligidir. Yozuvchi metafora, epitet, taqqoslash, metonimiya, ironya, kinoya, personifikatsiya, simvol kabi badiiy-tasviriy vositalar yordamida o‘z g‘oyaviy-estetik maqsadlarini ifodalaydi. Tarjima jarayonida ushbu vositalarni to‘g‘ri va ta’sirchan ifodalash estetik ekvivalentlikka erishishning eng muhim sharti hisoblanadi. Chunki badiiy tasvir vositasi so‘zning tashqi shakli emas, balki uning mazmuniy-emotsional, milliy, madaniy, konnotativ qatlamlari bilan uzviy bog‘liqdir.