RAQAMLI PSIXOLOGIK MUAMMOLAR: KIBERBULLING VA UNING SHAXS XULQIGA TA’SIRI (The Conference Hub, 2025)
Ushbu ishda zamonaviy axborot-kommunikatsiya texnologiyalarining keng tarqalishi natijasida yuzaga kelayotgan raqamli psixologik muammolardan biri bo‘lgan kiberbulling (ya’ni, internet va ijtimoiy tarmoqlar orqali ruhiy bosim va tazyiq ko‘rsatish) holatlari o‘rganiladi. Ishda kiberbullingning turlari, u sodir bo‘layotgan platformalar, ishtirokchilari (tajovuzkor, jabrlanuvchi, kuzatuvchi) va psixologik mexanizmlari tahlil qilinadi. Kiberbullingning yoshlar, ayniqsa, o‘smirlar va talaba yoshidagi shaxslar ruhiy holati va xulq-atvoriga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri amaliy misollar, tadqiqotlar va statistik ma’lumotlar asosida yoritilgan. Shu bilan birga, bu muammoning oldini olish, unga qarshi kurashish yo‘llari hamda psixologik yordam ko‘rsatish usullari taklif etiladi. Ish raqamli muhitda psixologik sog‘lomlikni saqlash zaruratini ta’kidlaydi va bu borada ota-onalar, o‘qituvchilar hamda mutaxassislarning o‘rnini alohida ajratib ko‘rsatadi.