(untitled) (The Conference Hub, 2025)
Mazkur tezisda igna bargli o‘simliklarning (archa, qarag‘ay, kedr) tarkibidagi biologik faol moddalarning tibbiyot va farmatsevtikadagi ahamiyati yoritilgan. Ekstraktsiyalash texnologiyasining mohiyati, o‘simlik xomashyosidan ekstrakt olishda qo‘llaniladigan asosiy usullar – maceratsiya, Soxlet apparatida ekstraktsiya, hamda ultratovushli ekstraktsiya usullari tahlil qilingan. Eksperimental tadqiqot asosida ekstrakt chiqarishning samaradorligi solishtirilib, har bir usulning afzallik va kamchiliklari ko‘rsatib o‘tilgan. Tadqiqot natijalari igna bargli o‘simliklarni qayta ishlash orqali ekologik toza, dorivor ahamiyatga ega moddalarni olish imkoniyatini tasdiqlaydi. Bu sohada olib borilayotgan izlanishlar fitopreparatlar ishlab chiqarishni mahalliy xomashyo asosida tashkil etish imkoniyatlarini kengaytiradi.