(untitled) (The Conference Hub, 2025)
Salmonellyoz juda keng tarqalgan bo‘lib, ammo eng yuqori kasallanish darajasi iqtisodiyoti rivojlangan mamlakatlarda qayd etilgan, bu esa ushbu infektsiyalar guruhini "tsivilizatsiya kasalliklari" deb tasniflash imkonini beradi. Turli hududlardagi odamlarda salmonellyoz bilan kasallanish ko’plab ijtimoiy va ekologik omillarga bog’liq. Ular orasida, birinchi navbatda, aholi tomonidan oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqarish va iste’mol qilishdagi o’zgarishlar (ularni ishlab chiqarishni markazlashtirish va faollashtirish, chakana savdo tarmog’i orqali sotiladigan turli xil yarim tayyor mahsulotlar va tayyor ovqatlar ishlab chiqarishni kengaytirish, umumiy ovqatlanish tarmog’ini rivojlantirish va boshqalar), xomashyo, oziq-ovqat mahsulotlari va ozuqa eksporti va importining kengayishi, atrof-muhitning jadal ifloslanishi va boshqalar. salmonellalar asosan shahar aholisi orasida qayd etilgan. Salmonellyoz bilan kasallanishning yillik dinamikasi yil davomida sporadik kasallanishning bir xil taqsimlanishi va issiq mavsumda avj olishning ustunligi bilan tavsiflanadi.